DOLAR32,4916% -0.16
EURO34,9570% 0.34
STERLIN40,6803% 0.25
FRANG35,5995% 0.1
ALTIN2.433,02% 0,41
BITCOIN64.404,00-0.646

“Yiğit Güler ile Geleceğe Bakış” Konuk: Doç. Dr. Yetkin Bulut

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
“Yiğit Güler ile Geleceğe Bakış” Konuk: Doç. Dr. Yetkin Bulut

Kanal Nok ekranlarında yayınlanan ve Yiğit Güler’in hazırlayıp sunduğu ‘Geleceğe Bakış’ programının bu haftaki konuğu Doçent Doktor Yetkin Bulut oldu. PAZARLAMA KOLAY BİR İŞ DEĞİLDİR Pazarlamanın temellerinden bahseden Doç. Dr. Yetkin Bulut, “ Pazarlama kavramı öyle bir kavram ki hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor ama herkesin de farklı bir anlayışı var.

Bütün apartmanların kapısında biliyorsunuz ‘Satıcı, dilenci ve pazarlamacı giremez.’ yazar. Ama biliyorsunuz öyle bir laf da var ki literatüre geçmiş; ‘’Pazarlama sadece pazarlamacılara bırakılmayacak kadar kolay bir iş değildir.’’ derler.

Bunun sebebi şu; iyi bir pazarlamacı olmak hakikaten çok iddialı bir söylem ama bunun içerisine baktığınız zaman, pazarlama alan itibariyle aynı anda çok fazla alanın birlikte çalışmasını gerektiren bir alan. Bu noktada özellikle iyi bir pazarlamacı olmak istiyorsanız psikoloji, sosyoloji, antropoloji biliyor olmanız, istatistik, matematik, hukuk gibi birçok alanı çok rahat bir şekilde anlıyor, algılayabiliyor düzeyde, en azından okur yazarlık düzeyinde bunları biliyor olmanız lazım.” dedi.

PAZARLAMA BİR SÜREÇ Pazarlamanın bir süreç olduğuna dikkat çeken Bulut, “Gelelim ‘Pazarlama nedir?’ konusuna; aslında pazarlama bir süreç. Ürünün üretilmesi aşamasından başlar, ürünün üretilmesi süreciyle devam eder, satış sonrası hizmetleriyle de devam eder ve hiçbir zaman da bitmeyen, paydaşlarıyla iyi ilişkiler kurmasını gerektiren bir süreç. Hatırlayın, bir araba aldınız.

Arabayı aldıktan sonra servise götürüyorsunuz belirli kilometreler geldiği zaman ve ondan sonra hemen sizi arıyorlar, ‘Sayın Yetkin Bulut, servisimizden memnun kaldınız mı?’ gibi anketler yapıyorlar. Bunun sebebi şu; aslında biz nerde hata yapıyoruz bunu görüp, o hatalar doğrultusunda da ilk baştaki hizmetin sunumu aşamasına geldiğimiz zaman da oradaki yanlışlarımızı düzeltelim.

O zaman geri dönüp bakacak olursak pazarlama nerde başlar, nerde biter diye düşündüğümüz zaman pazarlama ürünün üretilmesi öncesinde başlar, fikirler başlar ama bitmeyen, sürekli değer yaratmayı kendisine şiar edinen ve paydaşlarıyla da iyi ilişkiler kurmayı gerektiren bir süreç olarak tanımlamak mümkün.’ diye konuştu.

PAZARLAMA BU GÜNE GELENE KADAR BİR ÇOK AŞAMADAN GEÇMİŞ Yiğit Güler’in ‘Pazarlamanın yeni trendleri sizce ne olur, ne tarafa doğru gider? Dijitalleşme yönünde hangi adımları atar?’ sorusunu cevaplayan Yetkin Bulut, “Aslında pazarlama buraya gelinceye kadar birçok süreçten geçmiş tabi. Hatırlayın Henry Ford’un T modelinin ilk ortaya çıktığı zaman, alıcı ve satıcı dengesi ne durumdaydı, o zamanki motto ‘Ne, ne üretirseniz üretirim, satarım’.

Herkes alıyor çünkü T modelinin olduğu zamanda bir tek araba var, rengi siyah. Ama bugün Samsun’da yaklaşık otuza yakın bayi var ve o bayinin içerisindeki her bir markanın kendi içerisindeki modellerini düşündüğünüz zaman, bugünkü tüketicinin karşısına yaklaşık 500-600 tane alternatifin olması demek.

Ha bu arada tabi pazarlama bugüne gelene kadar birçok evreden geçmiş. 80’li yıllara baktığınız zaman dünyadaki küreselleşmeyle beraber üretim her tarafta çok rahat bir şekilde yapılabiliyor ve bu sürecin içerisine baktığınız zaman da farklı markalar ortaya çıkmış.

O zaman artık üretmek değil, ikinci aşama olan satış aşaması ortaya geliyor. Sattık güzel ama bu sefer de herkes ahlaki şekilde sattı mı, değil. Satış baskısı yüzünden insanlar çok farklı noktalara gitti. Sonra dediler ki bir dakika, bizim bu işi biraz düzeltmemiz lazım.

Peki, ne oluyor o zaman; pazarlama bu sefer satış aşamasından gerçekten odak noktasında müşterinin olduğu bir aşamaya geliyor; pazarlama anlayışı dediğimiz dönem.” diye sözlerine ekledi.

YORUM YAP