
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Çarşamba Ovası hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilen Meclis Araştırma önergesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuştu.
Çarşamba Ovası sıradan bir ova olmadığına işaret eden İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Çarşamba Ovası’nın Türkiye’deki 10 büyük ovadan biri olduğunu vurguladı. Çarşamba Ovası, Bafra Ovası ve Terme Ovası’nın, Türkiye’deki sebze üretiminin yaklaşık yüzde 20’lik bölümünü karşıladığına dikkat çeken İYİ Parti Samsun Milletvekili Yaşar konuşmasını söyle sürdürdü:
“Biz, kesinlikle bu enerji tesislerine karşı değiliz ama tarımsal araziler üzerine bırakın enerji tesislerinin kurulmasını, konut yapılmasına bile biz karşıyız. Yani bugün, hepimiz biliyoruz ki ekilebilir alanlar gittikçe daralıyor.
Fasulye Üretimi
Türkiye’deki fasulye üretiminin yüzde 76’sı Çarşamba Ovası’nda yapılıyor. Yine çeltik, soya, tütün üretiminde de Çarşamba Ovası yine Türkiye’de ilk 5’in içerisinde. Şimdi, bununla beraber yine fındık üretiminde de Çarşamba Ovası ciddi oranda üretim yapıyor.
Abdal deresini kirletiyor
Ben buradan size 2 tane resim göstermek istiyorum. Şimdi, burada 2 tane resim var. Apdal Deresi. Bakın, bu köprü, bu da mevcut hâli. Derenin santral devreye girmeden önceki hâli bu. Şimdi, bu da bakın aynı köprüden fark edebilirsiniz üretime girdiği andan sonraki resim. Şimdi bu ne oldu? Bacadan çıkan o uçucu küller, biz o anda görmüyoruz.
Dereden manzaralar
Bu tür santrallerin çoğu yeraltı suyunu kullanıyor. Yeraltı suyunu kullandığına göre yeraltı suyunu kullanıp tekrar dereye şarj ediyor. Şarj ettiği deredeki manzara bu. Şimdi bunu tekrar gösteriyorum, bakın, bu önceki hâli. Dereye su şarj edilmeden önceki hâli bu, dereye su şarj edildiği andan itibaren ki hâli de bu.
Hiç birimiz bunu kabul edemeyiz
Yani bunu normal şartlar altında hiçbirimizin kabul etmemesi lazım. Yoksa Türkiye’nin tabii ki enerji üretimine ihtiyacı var. Türkiye gerçekten ciddi oranda enerjiye bir bedel ödüyor.
Küller arazinin ve barajın üzerinde
Şimdi bununla da bitmiyor, aynı zamanda Samsun’un su havzası var. Orada, hemen yakınında başka bir barajımız var, Gökçeçakmak Barajı; bu da Samsun’a su sağlayan önemli barajlardan biri. Burada milletvekillerimiz var, onlar da bilir.
Tarım sektörü önemli
Bu uçucu küller zamanla arazinin üzerinde, barajların üzerinde gördüğünüz gibi bu tür tabaka oluşturuyor. Yani bunları kaybettiğimiz takdirde tekrar geri kazanma şansımız yok. Bugün tarım sektörünün savunma sektörü kadar stratejik olduğunu bu kürsüye çıkan bütün arkadaşlarımız söylüyor.
Toprak kolay oluşmuyor
Hepimiz biliyoruz ki 1 santim kalınlığındaki toprağın oluşma süresi yaklaşık 300-400 yıl sürüyor. Ama bu santral çalışmaya başlasın inanın bir iki yıl sonra göreceksiniz ki oradaki ürünlerin üzerinde bu uçucu küller bol miktarda olacak. Yani bu sadece Çarşamba’yı değil Terme Ovası’nı da tehdit ediyor. Bunun devamında Salıpazarı ve Tekkeköy ilçeleri var, buralar Türkiye’nin sebze ambarı. Dolayısıyla bu tür tesislerin burada faaliyet göstermemesi lazım.